Racefiets schoenen, ook wel wielrenschoenen genoemd, zijn er in allerlei soorten en maten. Of je nu net begint met wielrennen of al jaren je wekelijkse rondjes maakt, een goede racefiets schoen is erg belangrijk voor een fijne rit. En door al deze verschillende soorten en maten kan het lastig zijn om te bepalen welke wielrenschoen jij nu moet hebben. In deze blog zetten we graag voor je op een rijtje waar je allemaal op moet letten als je nieuwe racefiets schoenen gaat kopen.

Waarom heb je speciale wielrenschoenen nodig?

Als wielrenner zit je het liefst vast in je pedaal met je wielrenschoen. Dit zorgt namelijk voor een betere krachtoverdracht doordat je zowel kunt duwen als trekken aan je pedaal. Ook heb je meer controle over je fiets en kun je sneller corrigeren als je ingeklikt bent.

wielrenschoenen
Het dragen van wielrenschoenen zal aan het begin nog even wennen zijn.

Als je net begint met fietsen is het vastzitten in je pedaal soms best spannend! Toch raden we aan om gelijk te starten met klikpedalen. Uiteindelijk wil je ook niet meer zonder. Vind je het gebruiken van een klikpedaal met je racefiets schoenen nog een beetje eng? Oefen dan thuis eerst even het in- en uitklikken door je aan een stoel vast te houden. Daarna een paar rondjes door de straat en als je zeker genoeg bent kun je de wijde wereld intrekken op je racefiets.

Verschillende klikpedalen

Als je besloten hebt om met klikpedalen te rijden, mag je de keuze maken uit verschillende racefiets pedalen. Die juiste keuze voor jou is erg persoonlijk. Vaak spreekt het ene merk je gewoon meer aan dan het andere merk. Ook het budget speelt hierbij een grote rol. Zo zijn er al pedalen van een paar tientjes, maar je hebt ook pedalen van een paar honderd euro.

racefiets schoenen
Iedere beginnende wielrenner moet nog even oefenen met in- en uitklikken.

Nu zal je als beginner niet meteen behoefte hebben aan de duurste klikpedalen, maar houd er wel rekening mee dat je van een iets duurder klikpedaal langer plezier hebt. Een duurdere variant draait soepeler en de lagering is beter waardoor het pedaal langer meegaat dan de allergoedkoopste variant. Daarnaast zijn duurdere pedalen ook wat lichter dan goedkopere varianten. Voor veel wielrenners is dit een enorm pluspunt. Want elk grammetje scheelt weer die berg opslepen.

Schoenplaatjes los kopen

Als je racefiets schoenen koopt zitten hier nog geen schoenplaatjes bij. Dit komt doordat er zoveel verschillende merken en type pedalen zijn dat de plaatjes altijd bij de pedalen geleverd worden in plaats van bij de schoenen.

schoenplaatjes op racefiets schoenen
Racefiets schoenen herken je aan de driepuntsbevestiging onder de schoen.

Een racefiets schoen heeft altijd een bevestiging van 3 schroefjes in een driehoek. Het populairste zijn de Shimano SPD-SL schoenplaatjes, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor Look Kéo, Time Xpresso/Xpro schoenplaatjes. Alleen de Speedplay schoenplaatjes zijn hier een uitzondering op. Bij de Speedplay pedalen wordt wel een adapter meegeleverd zodat je ook deze onder een ‘normale’ raceschoen kunt zetten.

Let er dus bij de aankoop van je schoen op dat je deze driepuntsbevestiging onder de schoen hebt zitten. Zitten er twee gaatjes naast elkaar? Dan heb je een mountainbike schoen te pakken.

Welke maat racefiets schoenen moet ik hebben?

Zeker bij het online kopen van schoenen is het vaak lastig om de juiste maat te bepalen. Daarom hebben wij ons maatadvies uitgedacht. Als je dit advies volgt kom je makkelijk en snel bij de juiste maat uit.

Het is zo dat elk merk anders valt qua lengte en leest. Hierdoor was het vaak lastig de juiste maat te kiezen. Met het maatadvies check je niet alleen de juiste lengte van de schoen, maar kun je nakijken of je een smalle, gemiddelde of brede schoen nodig hebt.

meetsysteem racefiets schoenen
Door de omtrek van je voet te meten weet je of je smalle, gemiddelde of brede voeten hebt.

Zo weet je dus (bijna) zeker dat je de juiste schoen bestelt.

Welk soort zool past bij mij?

De zolen van de wielrenschoenen zijn erg verschillend. Grofweg kun je ze opdelen in drie types: slap, gemiddeld en stijf. Hoe goedkoper een schoen, hoe slapper de zool. Dit komt doordat goedkope racefiets schoenen voornamelijk uit nylon bestaan. Als je veel kracht zet buigt de zool door waardoor er veel van je kracht verloren gaat.

Hoe stijver de zool, hoe meer carbon er gebruikt is. Dit zorgt niet alleen voor een lichtere schoen, maar ook voor een optimale krachtoverdracht. Elke kracht die je op het pedaal zet wordt gelijk omgezet in snelheid zonder verlies.

racefiets schoenen carbon zool
Hoe stijver de zool, hoe meer carbon er gebruikt is.

Van soepel naar stijve zool

Vaak rijden beginners met een wat soepelere zool. Dit voelt comfortabeler en het krachtverlies nemen ze voor lief, want dit zijn vaak geen wedstrijdrijders. Hoe fanatieker de fietser, hoe stijver de zool moet worden. Zeker wedstrijdrijders rijden vaak met een volledige carbon zool. Elke tiende van een seconde telt dan!

Bepaal voor jezelf wat voor type rijder je bent, hoe fanatiek je bent en hoe groot je budget is. Zo kun je bepalen welke zool voor jou geschikt is.

Welk type sluiting wil ik op mijn wielrenschoenen?

Klittenbandsluiting

Er zijn meerdere systemen waarmee je je schoen kunt sluiten. Zo hebben instapmodellen vaak drie klittenbandsluitingen. Hiermee zet je de schoen makkelijk vast en trek je je wielrenschoenen snel weer uit. Nadeel hiervan is dat klittenband op den duur gaat slijten en minimale ondersteuning biedt voor je voet. Deze schoenen zijn wel ideaal als je op zoek bent naar een simpele goedkope racefiets schoen! Als je een schoen kiest uit een iets duurder segment zie je vaak een of twee klittenbandsluiting in combinatie met een draaisluiting.

wielrenschoenen
Als je nog niet zo lang op de racefiets zit zijn wielrenschoenen met klittenbandsluitingen ideaal.

Draaisluiting

De draaisluiting is het meest voorkomende systeem en ook direct het beste sluitingsmechanisme. Hierbij heb je een (of meerdere) draaiknop op de schoen zitten die in verbinding staat met een een soort van visdraadje dat door je schoen loopt. Door aan de knop te draaien wordt de draad steeds strakker over de schoenen gespannen, zonder dat dit gaat knellen. De draad volgt de bouw van de voet, waardoor je een optimale drukverdeling over de wreef hebt. Het bekendste systeem is BOA. Eerst zagen we ook nog veel racefiets schoenen met vetersluiting en buckle-sluiting, maar deze zien we bijna niet meer terug in ons assortiment.

wielrenschoenen
Met een dubbele draaisluiting kun je de pasvorm aan de bovenkant en de onderkant van de voet los van elkaar bepalen op zeer nauwkeurige wijze.

Racefiets schoenen voor de zomer, winter of voor het hele seizoen?

Heb je al een keuze kunnen maken uit bovenstaande punten? Dan hoef je nog maar 1 keuze te maken… Wat voor type schoen je wilt. Rijd je alleen in de zomer en kies je voor een meer geventileerde schoen zodat deze goed ademend is? Wil je de schoenen voor het hele jaar gebruiken? Dan kun je beter voor een iets dichtere schoen gaan zodat je de winter doorkomt met een eventuele overschoen als het echt koud wordt.

racefiets schoenen
Winter racefiets schoenen bevatten vaak reflecterende elementen waardoor je ook zichtbaar bent tijdens de donkere dagen.

Ben je een echte winterrijder? Kies dan voor een winterschoen. Deze zijn extra hoog, waterdicht en lekker gevoerd. Op de website staan bij de specificaties vermeld wat voor type schoen het is om het je zo makkelijk mogelijk te maken.